Sindicat groc

Un sindicat groc és un sindicat dominat parcialment o completament per una empresa,[1] si està limitat als seus assalariats, o per la patronal o un grup d'empresaris, accionistes, etc., si afecta diverses empreses; de manera que la independència del sindicat i la seva capacitat per a defensar els interessos dels treballadors es veuen disminuïdes. Els sindicats grocs són delicte segons el Dret Internacional del Treball, al segon article del Conveni 98 sobre dret de sindicació i negociació col·lectiva, un dels principals convenis de l'Organització Internacional del Treball,[2] i el fet que un empleador pugui exercir qualsevol mena d'influència en algun sindicat de la seva empresa es considera una conducta deslleial a la legislació de molts països. De fet, un sindicat d'empresa sol considerar-se un sindicat groc.

A Espanya, a principi del segle XX van cobrar molta importància. En l'actualitat, algunes empreses han estat acusades de crear i promoure sindicats grocs, com per exemple el Banco Santander.[3] A altres llocs d'Europa també s'ha acusat empreses d'això, com per exemple Siemens, a Alemanya.[4] En altres països la situacio és molt diferent, per exemple al Japó, on hi ha poca consciència de classe i una cultura molt estesa de la lleialtat del treballador envers l'empresa, els sindicats grocs són majoritaris i no estan especialment mal vistos.[5]

  1. Sindicat groc Arxivat 2007-10-01 a Wayback Machine. Tesauro OIT 2005, a la Biblioteca i Serveis d'Informació de l'Organització Internacional del Treball (castellà)
  2. Convenio sobre el derecho de sindicación y de negociación colectiva, de 1949 Arxivat 2006-09-23 a Wayback Machine. en vigor des del 18 de juliol de 1951. Organització Internacional del Treball (castellà) (anglès) (francès)
  3. UGT acusa a Botín de crear sindicato amarillo Terra, 8 de novembre de 2006 (castellà)
  4. El fundador de un sindicato amarillo alemán reconoce que Siemens lo financió El País, Madrid, 31 de maig de 2007 (castellà)
  5. Organised Workers & Socialist Politics in Interwar Japan. Article de Shoichiro Hatsuoka publicat a la revista Japan Quarterly, Numero 1, de gener-març de 1982. (anglès)

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search